Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΣΑΖ

Μία μικρή εισαγωγή
Η εμπειρία τελικά είναι μεγάλη υπόθεση. Στο ξεκίνημα μας και εμείς πριν από αρκετά χρόνια, θεωρούσαμε πως κάποια πράγματα έπρεπε να γίνονται αποκλειστικά με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, και ότι αυτές ήταν οι μοναδικές μας επιλογές. Έτσι όπως ακριβώς τις διδαχθήκαμε, τηρούσαμε αυστηρά και ευλαβικά όλες τις ακολουθίες σχεδόν κατά γράμμα. Περιθώριο για άλλες επιλογές δεν υπήρχε και ούτε προβληματιζόμασταν για το αν θα έπρεπε ίσως να υπάρχουν ή όχι. Πόσο λάθος ήμασταν τότε. Εμείς ευτυχώς προσαρμοστήκαμε και μάθαμε να “ακούμε” τους φίλους και πελάτες μας και έτσι μάθαμε και από τα λάθη μας.

Με τον καιρό λοιπόν, βγάλαμε τα “δικά μας” πολύτιμα συμπεράσματα, πειραματιστήκαμε, αλλά στο τέλος βελτιωθήκαμε. Φτιάξαμε κάτι ¨δικό μας”, κάτι που μας χαρακτηρίζει και μας ευχαριστεί κάθε φορά που το προσφέρουμε. Σε εμάς, η αυστηρή τυποποίηση δεν έχει πια και τόση πέραση και έτσι πιστεύουμε πως καταφέραμε και διαφοροποιηθήκαμε από τους υπόλοιπους.
Εμείς που διδάσκουμε τη τέχνη του μασάζ, νιώθουμε πάρα πολύ τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να εξασκούμαστε καθημερινά πάνω σ’αυτή, κάτω από πραγματικές συνθήκες. Έτσι μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτά που μαθαίνουμε με τους μαθητές μας πάνω στους πελάτες μας, αλλά και το αντίθετο. Μια υπηρεσία όπως είναι το μασάζ οφείλει να προσαρμόζεται αναλόγως τις ανάγκες του δέκτη και επιπλέον να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών. Αυτή τη φιλοσοφία λοιπόν, προσπαθούμε να την περάσουμε και στους μαθητές μας.

Το μασάζ θέλει το τρόπο του
Ακολουθούμε πρακτικές και μεθόδους που έχουν δοκιμασθεί στο πέρασμα των χρόνων. Ειδικά στο μασάζ και λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, οι μαθητές μας θα χωρίζονται σε ζευγάρια κάθε ημέρα πριν ξεκινήσουμε το μάθημα. Τα ζευγάρια δεν θα είναι πάντα τα ίδια, διότι σκοπός μας είναι να μάθετε να δουλεύετε πάνω σε διαφορετικούς σωματότυπους. Φυσικά δεν θα χρειασθεί να φέρετε μαζί σας ούτε τα δικά σας έλαια, ούτε τις δικές σας πετσέτες, αλλά ούτε και τους δικούς σας συγγενείς και φίλους ως “μοντέλα”, προκειμένου να εξασκηθείτε πάνω τους (κι όμως το έχουμε ακούσει και αυτό)!

► Όλα τα τμήματα μας θα είναι ολιγομελή (2- 4 άτομα). Έτσι εγγυούμαστε πως θα τύχετε της ιδιαίτερης προσοχής που απαιτείται, έχοντας συνέχεια κάποιον από εμάς δίπλα σας για να σας κατευθύνει και να σας συμβουλεύει.

► Κατά το πρώτο μέρος (2 1/2 ώρες) θα καλείστε να ασκήσετε τις πρακτικές που θα σας διδάσκουμε (έχοντας πάντα τις σημειώσεις ανοιχτές και υπό την επίβλεψη μας). Στο το δεύτερο μέρος (μετά το διάλλειμα) θα αλλάζετε ρόλους (θεραπευτής – δέκτης). Συνεπώς θα εξασκηθείτε στις τεχνικές μάλαξης από τη πρώτη στιγμή, αλλά και θα δεχθείτε τις τεχνικές αυτές πάνω στο ίδιο σας το σώμα, προκειμένου να μπορέσετε να τις αφομοιώσετε καλλίτερα μαθαίνοντας ακόμα και από τα λάθη που θα κάνουν οι συμμαθητές σας. Έτσι, μέρα με την ημέρα, θα τελειοποιείτε την τεχνική σας, θα γνωρίζετε ολοένα και καλύτερα πως να προστατεύσετε το δικο σας σώμα, και έτσι η όλη προσπάθεια θα σας βγαίνει με πιο φυσικό και αβίαστο τρόπο.

► Το μασάζ δεν χρειάζεται και τόση φυσική δύναμη όπως νομίζουνε μερικοί και μερικές. Κυρίως για τις κοπέλες (που πάντα ανησυχούν για αυτό), έχουμε να πούμε πως το μασάζ είναι κυρίως θέμα τεχνικής και “σωστής στάσης” σώματος (Body Posture).

Συνεπώς οι τεχνικές που θα μάθουμε μαζί, δεν αφορούν μόνο τα χέρια μας (τα κύρια εργαλεία μας), αλλά αφορούν ολόκληρο το σώμα μας. Αφορά την ακριβή μας θέση σε σχέση με το τμήμα του σώματος του δέκτη που θα δουλεύουμε κάθε φορά, όπως και το πως θα ελέγχουμε και θα αλλάζουμε (με δυναμικό τρόπο) το κέντρο βάρους μας και την γωνία προσέγγισης κλπ. Όλες αυτές οι παράμετροι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μας κάθε φορά, και αυτό προκειμένου να επιτύχουμε την ιδανική θέση, την ιδανική πίεση, τον ιδανικό ρυθμό και φυσικά το ιδανικό αποτέλεσμα.

► Όπως εύκολα μπορεί τώρα να σας γίνει αντιληπτό, το μασάζ δεν θα πρέπει να αποτελεί καταπόνηση για τον θεραπευτή. Αντιθέτως έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και για το δικό μας το σώμα (όταν βέβαια το ασκούμε με ορθό τρόπο). Όπως όταν κάποιος πάει στο γυμναστήριο για πρώτη φορά και σηκώσει βάρη με λάθος τρόπο, έτσι και όταν ασκούμε μάλαξη θα πρέπει να έχουμε σωστό πάτημα και να μην σκύβουμε χωρίς λόγο, γιατί διαφορετικά, αντί να το ευχαριστηθούμε γυμνάζοντας παράλληλα και το σώμα μας, στο τέλος θα καταπονηθούμε και ίσως τραυματιστούμε. Η σωστή στάση του σώματος μας σε συνδυασμό με τον κατάλληλο ρυθμό στη κίνηση μας (στοιχεία Tai Chi) και με τις σωστές αναπνοές, είναι αυτό που θα μας δώσει την επιπλέον δόση αυτοπεποίθησης και μυϊκής αντοχής που χρειαζόμαστε, προκειμένου να ολοκληρώσουμε με επιτυχία ένα απαιτητικό πρόγραμμα.

Γιατί δεν έχουμε σεμινάρια μόνο για τα Σαββατοκύριακα;
Πολλοί μας κάνουν την ερώτηση αυτή και φυσικά καταλαβαίνουμε τον λόγο. Ίσως κάποια στιγμή να φτιάξουμε και προγράμματα που θα ολοκληρώνονται σε ένα, σε δύο ή σε τρία ΣΚ. Ωστόσο, δεν παύουμε να πιστεύουμε πως ο ιδανικός τρόπος εκμάθησης τεχνικών μάλαξης είναι ο “συνεχής & αδιάλειπτος”, χωρίς δηλαδή μακροχρόνια διαλλείματα.

Γιατί σε εμάς και όχι αλλού;
Υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτήρια μάλαξης σήμερα, πολλά από τα οποία βλέπουν τη διδασκαλία του μασάζ σαν μια νέα ευκαιρία για “εύκολο” οικονομικό όφελος. Δεν έχουν το κατάλληλο κίνητρο ούτε το ενδιαφέρον να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στη ποιότητα της εκπαίδευσης. Και γι αυτό το λόγο παρατηρούμε (εμείς τουλάχιστο) μια προχειρότητα και κακογουστιά. Κάποιοι επιχειρηματίες, αντιλήφθηκαν μια αύξηση στη ζήτηση για εκπαίδευση τεχνικών μάλαξης (κυρίως από νέα παιδιά με όνειρα) και βάλθηκαν να εισπράξουν ότι τους έχει απομείνει. Δεν τους ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα και το τι λογής επαγγελματίες θα βγάλουν στην αγορά εργασίας.

Το ερώτημα για εμάς είναι το εξής:

“Θα είναι η εκπαίδευση τους τέτοια, ώστε να τους στηρίξει για μια νέα αρχή ή όχι”;

Αυτό το ερώτημα είναι αυτό που μας προβληματίζει συνεχώς και μας δίνει τη δύναμη για αυτό που κάνουμε. Πιστεύουμε λοιπόν πως εμείς την κάνουμε τη διαφορά και πως ετοιμάζουμε σωστούς “επαγγελματίες”. Η δύναμη μας είναι οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, που με τις επιτυχίες τους και το “καλό όνομα” που έχουν δημιουργήσει στην αγορά, μας κάνουν συνεχώς περήφανους!