Περι Μασαζ2021-07-13T15:12:09+03:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΣΑΖ

Τι είναι η γνωμάτευση & Ιατρικό ιστορικό;2021-07-13T14:29:54+03:00

Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συνεδρία, θα πρέπει να αφιερωθούν 10′-15′ για την συμπλήρωση ειδικής φόρμας γνωματεύσεως (Intake form) υπό μορφή ερωτηματολογίου.
Η φόρμα αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί με μερικά βασικά προσωπικά στοιχεία του δέκτη (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ), καθώς και στοιχεία που αφορούν την φυσική κατάσταση και γενικότερα την προσωπική του υγεία.
Θα πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφεύγονται πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις. Άτομα που νοσούν, σαφώς και ενδέχεται να παρουσιάσουν υποτροπή όταν δεν το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Για παράδειγμα και ένα απλό κρυολόγημα ακόμη, αποτελεί αντένδειξη και θα πρέπει να αποφεύγουμε το μασάζ.
Σε μερικές περιπτώσεις, επιβάλλεται ακόμα και η έγκριση του προσωπικού Ιατρού του δέκτη, πριν από κάθε συνεδρία μασάζ.

Μπορούν όλοι να δεχθούν μασάζ;2021-07-13T14:44:00+03:00

Μερικές από τις βασικές αντενδείξεις και προφυλάξεις, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας και οι οποίες ως ένα βαθμό είναι και αυτονόητες, αναφέρονται παρακάτω:
– Υψηλός πυρετός
– Οξείες φλεγμονές, έντονο πρήξιμο
– Σοβαροί τραυματισμοί (πρόσφατη θραύση οστών)
– Πρόσφατες εγχειρήσεις
– Ηπατίτιδα Β, AIDS
– Σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα
– Μεταδοτικές ή μη δερματικές ασθένειες (ψώρα, ψωρίαση, μυκητιάσεις κλπ)
– Προχωρημένη ή εγκυμοσύνη στα πρώτα της στάδια (με επιφυλάξεις και ιδιαίτερη προσοχή)
– Κατάσταση μέθης
– Αδιαθεσία για τις γυναίκες (έμμηνος ρήση)
– Υψηλή ή χαμηλή πίεση
– Καρδιακά προβλήματα (βηματοδότης, εγχειρήσεις, εγκεφαλικά)
– Ανοιχτές πληγές και πρόσφατοι τραυματισμοί
– Φλεβίτιδες και κιρσοί (αποφεύγουμε τις συγκεκριμένες περιοχές), θρόμβωση
– Όλες οι μορφές καρκίνου

Ποιά είναι τα ωφέλη του μασάζ;2021-07-13T14:27:05+03:00

Ανατρέχοντας στην παιδική μας ηλικία ακόμα, εύκολα μπορούμε να θυμηθούμε σκηνές από το παρελθόν, όπου κάποιο αγαπημένο πρόσωπο έσπευδε να καταπραΰνει τον πόνο μας μετά από ένα επιπόλαιο μικροτραυματισμό. Όλοι θυμούμαστε την θετική επίδραση που είχε επάνω μας ένα απαλό άγγιγμα και μόνο.
Μερικά από τα βασικά οφέλη του μασάζ είναι τα παρακάτω:
* καταπραΰνει τον πόνο και γαληνεύει το σώμα και το πνεύμα, καταπολεμά το στρες (ενεργοποίηση παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος)
* ελαττώνει ή διώχνει εντελώς τον σωματικό πόνο (έστω και προσωρινά)
* καταπολεμά την σωματική κόπωση και ενισχύει την ευλυγισία των αρθρώσεων
* ενισχύει την λειτουργία της αναπνοής και του ύπνου
* σε κυτταρικό επίπεδο έχει αποδειχθεί πως δίνει ενέργεια στο σώμα και καταπολεμά τις φλεγμονές
* βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
* βοηθά στην κυκλοφορία του λεμφικού υγρού (λεμφικό μασάζ MLD) που αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα μας και συνεπώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
* τρέφει, ενισχύει την υγεία και βελτιώνει την εμφάνιση της επιδερμίδας
* βοηθά στην επούλωση των ουλών (λεμφικό μασάζ MLD)
* βοηθά στην πιο ταχεία επαναφορά του σώματος (μυοσκελετικό σύστημα) σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά από τραυματισμούς

Τι είναι το μασάζ;2021-07-19T17:39:52+03:00

Ουσιαστικά το μασάζ αποτελεί μια εξέλιξη της ανθρώπινης επαφής (άγγιγμα – αίσθηση), η οποία συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον επιδέξιο χειρισμό των μαλακών ιστών του σώματος (μύες, δέρμα, συνδετικούς ιστούς κλπ). Είναι ο συνδυασμός της ελεγχόμενης ζύμωσης, των απαλών κτύπων και πιέσεων των διάφορων μελών του ανθρώπινου σώματος που εξαλείφουν τον πόνο, ανακουφίζουν από το στρες και την ένταση, μας καλμάρουν και γενικά φέρνουν το σώμα μας σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση.
Το μασάζ μπορεί και επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα πιο ολοκληρωμένα απ’όσο ίσως νομίζουμε. Πέρα από την γενική ευχάριστη αίσθηση της χαλάρωσης και ανακούφισης που προσφέρει, έχει αποδειχθεί πως επιδρά ακόμα πιο βαθιά και επηρεάζει θετικά ακόμα και την ίδια την λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων.
Αυτή η μορφή θεραπευτικής προσέγγισης, εξετάζεται και από την πλευρά της επίδρασής της στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, όπως το κυκλοφορικό μας σύστημα. Έτσι το μασάζ βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματός μας, ενισχύει τους αμυντικούς μας μηχανισμούς και επιπλέον βοηθά στην παραγωγή ενδοφρινών που αποτελούν τη φυσική προστασία του σώματος μας ενάντια στον πόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μασάζ και την επίδραση του πάνω στο ανθρώπινο σώμα, επισκεφτείτε το Blog του Γ. Κουν “Τα Πάντα γύρω από το Μασάζ”.

Ιστορικά Στοιχεία2021-07-13T14:22:22+03:00

Το μασάζ αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές θεραπείας. Αναρίθμητες έρευνες έχουν αποδείξει πως διάφορες μορφές του εφαρμόζονταν στην Άπω και Μέση ανατολή εδώ και 5.000 χρόνια! Αρκετά ευρήματα επίσης υποδεικνύουν πως το μασάζ (σε κάποια προγενέστερη μορφή του) εξασκούταν στην Αίγυπτο, Κίνα, αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Στις μέρες μας αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι τα αναρίθμητα οφέλη του, τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα.
Την τελευταία δεκαετία, το μασάζ γνωρίζει μια αξιοσημείωτη άνθηση στην δύση. Εφαρμόζεται είτε μεμονωμένα ως ξεχωριστός κλάδος σε ιδιωτικά κέντρα εναλλακτικών θεραπειών, σε κέντρα υγείας και ομορφιάς κλπ., είτε ως τμήμα πακέτων πιο σύνθετων υπηρεσιών τόσο σε κλινικές & νοσοκομεία, όσο και σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν SPA.
Ειδικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, χαρακτηριστικό είναι το εξής:
Ότι ήταν οι πισίνες για τα ξενοδοχεία στην δεκαετία του ’80 (κάτι δηλαδή το επιβεβλημένο), έτσι ήταν και τα γυμναστήρια στην δεκαετία του ’90. Με την ίδια λογική ανθίζει και η φιλοσοφία των SPA σήμερα και στον τομέα του τουρισμού.

Go to Top